Vés al contingut

Desobediència civil i Arizona

04/05/2010
Frontera

Frontera Mèxic-EUA

D’ací a uns dies, concretament el 13 de maig, farà 154 anys -només- que els EUA van declarar la guerra a Mèxic. Es va posar en marxa un conflicte bèl·lic,  millor dit una invasió,  de la qual Ulysses S. Grant -posteriorment president dels EUA- va afirmar que ‘no hi havia hagut abans una guerra tan injusta, era seguir l’exemple de les monarquies europees’, i que va moure a Henry David Thoureau a escriure el seu assaig La desobediència civil. Thoureau es va negar a pagar els impostos a un estat que sostenia l’esclavatge i mantenia una guerra contra Mèxic. La guerra va representar l’extensió de l’esclavatge pels nous territoris incorporats als EUA, i la pèrdua per part mexicana de més del 50% dels territori.

Ironies de la història, o potser és que la història manté un fil conductor i coherent, l’estat d’Arizona, on ara s’ha aprovat la polèmica llei d’immigració, forma part d’aquest immens espai arrabassat, territori històric dels pobles indis, entre els quals els Apache i els Navajo. Segons Humans Rights Watch, la llei que ha suscitat tantes protestes viola la convenció internacional contra el racisme que vincula totes les administracions nord-americanes.

La llei faculta els policies d’Arizona a detenir qualsevol persona ‘sospitosa’ de romandre a l’estat de manera ‘il·legal’. El millor resum el fa la família del Barrio, no apta per a esperits delicats:

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: