Vés al contingut

Eleccions municipals a Bétera: set notes

23/05/2011

Set notes sobre els resultats de les eleccions municipals 2011:

– El PP ha guanyat les eleccions de carrer. Però, sense majoria absoluta. Ningú no dubta que repetirà pacte amb la UPIB. Que ningú es preocupe, tot seguirà igual. A la porta de l’Ajuntament vos continuareu trobant amb tot de personatges dubtosos que entren a la casa de la vila amb tota la familiaritat. El desgast dels populars és mínim; poc més de dos punts respecte les eleccions de 2007.

– Compromís esdevé la segona força política i la gran alegria de la nit. Premi al treball i a l’esforç honest, sostingut durant quatre anys. Més enllà del nombre de regidors, ser el principal partit de l’oposició atorga molta força moral. Sens dubte un èxit. Com s’esperava, la candidatura fantasma d’Esquerra Unida ha fet mal. Amb sols 150 vots dels aconseguits per EUPV (menys de la meitat), Compromís haguera assolit el quart regidor i el PP n’hauria tingut nou. Quanta raó; aquesta vegada l’has ben cagada, ‘companyero‘.

– Ara bé, des del punt de vista d’EUPV, s’han quedat a una cinquantena de vots d’obtindre representació. El regidor també se l’haurien tret al PP. Personalment crec que és millor així; sospite que la presència del cap de llista d’Esquerra Unida al consistori haguera representat un desprestigi per a tota l’esquerra de poble, i podria haver malmès part de la bona feina que ha fet tanta gent els últims anys.

– El PSOE té una forta caiguda, de punts. Agreujada pel fet que les seues expectatives eren molt altes. La llista havia aconseguit transmetre certa frescor, però el cas és que parlem d’un partit en descomposició en què cada vegada confia menys gent. Una bona tripulació, potser, que ha pujat a un vaixell equivocat quan ja feia aigües per tots els costats.

– UPIB creix, gairebé tres punts. És un bon resultat, sobretot per a una organització que més que un partit pareix una xarxa de clientelisme. Això, si més no, és el que diu el seu candidat, que s’ha vantat públicament d’acumular poder i de col·locar als seus, com a màxima i única fita política. Les cares llargues dels interventors de la UPIB en el recompte van ser una de les imatges de la nit. Potser es pensaven guanyar. Senyors i senyores, quatre alfàbegues mal repartides, després de quatre anys sense actualitzar la web ni informar mínimament, ni amb un miserable fullet fotocopiat, de l’acció de govern, no donen per tant. El manifasseig dels interventors de la UPIB i del PP el dia de les eleccions va ser astorador; semblaven del mateix partit, o que un en financés l’altre.

– Els resultats són diferents entre el poble i les grans urbanitzacions. Sense comptar les taules del Mas de Camarena i Torre en Conill, el PP tindria majoria absoluta amb onze regidors, però Compromís s’haguera destacat com a segona força amb quatre regidors i el 17% dels vots. I sense els vots del nucli urbà, guanyaria les eleccions Mas Camarena, seguit del PP, CUBE i PSOE. La resta no obtindria representació. A les urbanitzacions resulta sorprenent la fidelitat al vot ‘corporatiu’, fenomen que de ben segur té unes quantes explicacions. El cas és que això castiga, i molt, les opcions independents. També es produeix un admirable efecte ‘reserva’, reserva índia vull dir; completament al marge de la dinàmica local i del país, Compromís té un percentatge de vot misèrrim a les grans urbanitzacions.

– I per últim els resultats confirmen el que ja s’havia demostrat durant la campanya, ço és, que moltes de les candidatures no passaven del mer element exòtic i han obtingut resultats molt i molt minsos. Ara bé, ens han deixat moments pel record, com aquells cartells del PIBET que es van autodestruir en 24 hores i, una vegada reposats, van tindre la particularitat de tornar-se verds sols pel tros en què hi havia la cara del candidat, amb la qual cosa el pobre semblava un alienígena. Ja ho dèiem, ja, que per escindir-se de la UPIB calia ser un poc ‘raret’. O la impagable foto aplatada amb el Photoshop del candidat d’UCBET, perquè es veu que no cabia en el pòster, amb l’eslògan insensat de ‘Tiko alcalde’ fet amb enganxines. I qui oblidarà aquells interventors fent el recompte, amb taules fetes amb bolígraf en un full quadriculat, i amb enormes dificultats per seguir el recompte?. I per acabar, la derrota inapel·lable de José Manuel Aloy, que després que el seu partit es transfugués d’ell, va provar sort -esperem que per última vegada-, amb UnitsxValència, amb un més que escarransit resultat electoral.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: