Vés al contingut

L’oportunitat d’una ILP

01/11/2010

Compromís anuncia l’admissió a tràmit de la iniciativa legislativa popular (ILP) per l’educació infantil pública i gratuïta de 0 a 3 anys. Molt bé, no tenim cap dubte sobre la necessitat de crear una xarxa d’educació infantil com la que reclama Compromís, i si s’escau ens farem fedataris. La pregunta és: “Calia ara, una ILP?”.

La normativa valenciana és particularment restrictiva, amb la iniciativa legislativa popular; d’antuvi l’Estatut ja la subordina als grups i diputats de les Corts. A més, prescriu un nombre elevadíssim de signatures, 50.000, exclou un nombre significatiu de matèries que poden ser legislades mitjançant una ILP i no permet la defensa de la iniciativa al grup promotor, si no es tracta d’un grup parlamentari.

En aquestes condicions no és estrany que el nombre de d’iniciatives legislatives populars haja sigut particularment baix al País Valencià, només de vuit. La primera va ser la tan admirada ILP Per l’Horta, que va aconseguir arreplegar 120.000 signatures, més del doble de les necessàries. No va ser presa en consideració. De la resta d’iniciatives sols s’ha pres en consideració a les Corts la ILP de la Red Madre, l’any 2009, impulsada per grups conservadors espanyols anti-avortistes. Es va aprovar, però amb una esmena a la totalitat del grup del PP, en una maniobra que els grups promotors van qualificar d'”engany“.

Així, doncs, ara hi ha quatre mesos per aconseguir 50.000 signatures, amb l’enorme esforç humà i econòmic que tot plegat representarà. Quatre mesos, amb el Nadal enmig, vol dir que el procés pot acabar el mes de febrer. I després, sense ni adonar-no-se’n, falles, pasqua i les eleccions. Unes eleccions en què Compromís es presentarà sense Esquerra Unida i en què haurà de superar eixe mur antidemocràtic que és el 5%. És en aquestes condicions que Compromís presenta ara una ILP que representarà un desgast notable, i un temps que els militants i els ciutadans més conscients deixaran de dedicar a la preparació de les eleccions. És més, corren el risc d’arribar esgotats en tots els sentits. I tot per una ILP que no s’aprovarà a les Corts; algú ho dubta, després de veure la trajectòria de les anteriors iniciatives populars i coneixent el tarannà del PP?.  Algú ens ho haurà d’explicar millor, però ara per ara l’oportunitat de la ILP fa dubtar, i molt.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: