Vés al contingut

Pederàstia i celibat

02/04/2010

El “crim odiós” (en paraules de la Conferència Episcopal Alemanya) de la pederàstia massiva practicada per sacerdots catòlics a a tot el món, i que amenaça d’esfondrar l’Església Catòlica, em porta inevitablement a relacionar-lo amb la imposició del celibat. El teòleg alemany Hans Küng, conegut per la seua controvèrsia amb el Papa, demana l’abolició del celibat en un article que ha traduït Le Monde. Dóna en el clau. En la seua crítica Küng desmunta les tres afirmacions principals en què es basa l’actuació de l’Església:

1) “Els abusos no tenen res a veure amb el celibat”. Fals, segons Küng. Si bé és cert que es produeixen en famílies i altres organitzacions sense celibat, per què és un fenomen massiu justament en esglésies catòliques dirigides per sacerdots no casats?.

2) “És totalment erroni atribuir aquests abusos a una falla dins el sistema de l’Església”. Fals, segons Küng. La regla del celibat (inexistent al primer segle del Cristianisme) esdevingué un dels pilars del “sistema romà”. Al contrari que a les esglésies d’orient, el clergat apareix com una classe social dominant separada completament del poble cristià, i és la causa principal del dèficit dels capellans.

3) “Els bisbes han fet pagar suficientment les responsabilitats”. Fals, segons Küng. L’episcopat porta la càrrega d’haver ocultat aquestes pràctiques, sense que ningú haja reconegut la seua complicitat, i hi caldria una comissió independent.

El celibat no es converteix en llei canònica fins el segle XII, al primer Concili del Laterà. Ací n’hi ha un resum de la història del celibat. Curiosament no n’hi ha cap referència ni a la Bíblia ni al Nou Testament (la majoria dels apòstols eren casats), i pareix que té l’origen en la tradició pagana. El motiu principal de la imposició del celibat va ser socioeconòmic: reforçava la jerarquia i el poder de l’Església (els bisbes no deixaven l’herència als seus fills). Sense oblidar que nombrosos concilis havien criticat la conducta sexual del clergat, entre el qual estava fortament arrelat el concubinat.

De moment, l’Església Catòlica continua defensant el celibat per motius humans i religiosos.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: